TimmerSelekt Groep logo

Timmer Selekt Groep komt met gerecyclede versie eco-kozijn

Door Marcel van Rijnbach

Het eco-kozijn van de Timmer Selekt Groep zal in de toekomst bestaan uit een aandeel gerecycled vurenhout aan de binnenzijde. Zover is het nog niet, want deze coöperatie van timmerfabrikanten is bezig om met de SKH een testprogramma op te stellen en daarmee het KOMO-certificeringsproces in te gaan. Desalniettemin zet het nieuwe gecertificeerde Selekt kozijn Eco al de toon in de kozijnenmarkt omdat het bestaat uit twee duurzaam geproduceerde houtsoorten met TimmerSelekt Red Grandis™ aan de buitenzijde en vuren aan de binnenkant.

De in de Timmer Selekt Groep vertegenwoordigde timmerfabrikanten leveren al sinds drie jaar kozijnen die puur uit TimmerSelekt Red Grandis™ bestaan, het zogeheten Selekt kozijn Premium. Dit op Uruguayaanse plantages geoogste eucalyptushout staat bekend om haar snelle groei -en dus grote herplantbaarheid-, sterkte en grote CO2-opname; allemaal kenmerken die het houtsoort duurzaam maken.

De innovatief en duurzaam ingestelde Timmer Selekt groep denkt intussen een stuk verder: gezien de hoge prijsstijgingen van grondstoffen, wisselende leverbaarheid van het hout en relatief hoge footprint door het verre transport, wil de coöperatie meer hout toepassen dat van dichterbij komt. Dus komt het toegepaste vurenhout voor het Selekt kozijn Eco alleen uit duurzaam beheerde Europese bossen. “Bovendien is dat niet alleen milieuvriendelijker, maar het is ook gunstiger geprijsd omdat 40 à 66% van het hout binnen Europa wordt geoogst”, zegt voorzitter Rob van den Oudenrijn van de TimmerSelekt Groep.

Gerecycled hout

Een stap naar een nog kleinere milieufootprint is een vergroting van het aandeel gerecycled hout. Uiteindelijk zullen de binnenste lamellen van het vurenhout aan de binnenzijde van het eco-kozijn daaruit bestaan. Dat scheelt uiteraard kap van bomen en bespaart dus grondstoffen. Het gerecycled hout zal zoveel mogelijk verdekt worden verwerkt. Dat heeft volgens Van den Oudenrijn te maken met kwaliteitsbehoeften van de klant. “De afnemers van onze Selekt kozijnen verlangen foutvrij zichthout. Gerecycled hout kan daar logischerwijs niet altijd aan voldoen. Desalniettemin wil de klant dat we meer verduurzaamd hout in het product verwerken.”

Weinig problemen

Van den Oudenrijn verwacht overigens weinig problemen tegen te komen bij de duurzaamheidstesten met de gerecyclede versie van het Selekt eco-kozijn. “Wij denken dat de sterkte, de hechting van het hout met de verf en de verlijming de testen zullen doorstaan. Logistiek gezien wacht ons een grotere uitdaging, hoewel er al wel bedrijven actief zijn met inzameling en recycling van houten kozijnen. Daarnaast -en dat is de grootste uitdaging- moet je voldoende personeel hebben om de houtdelen te oogsten.”

 

Bron: www.aannemervak.nl/duurzaam-bouwen/timmer-selekt-groep-komt-met-gerecyclede-versie-eco-kozijn/