TimmerSelekt Groep logo

Selekt kozijn Eco, milieubewust en aantrekkelijk geprijsd

Het Selekt kozijn Eco is het nieuwste houten kozijn binnen het Selekt assortiment. Erik Slootmaekers van Helwig Kozijnen vertelt alles over dit milieubewuste, economisch aantrekkelijke nieuwe kozijn, bestaande uit twee houtsoorten.

Selekt kozijn Eco

Het Selekt kozijn Eco is een kozijn bestaande uit twee houtsoorten (2/3 Red Grandis, 1/3 vuren en bij raamhout zelfs 1/3 Red Grandis en 2/3 vuren) waarvan de ontwikkeling gebaseerd is op de kwaliteit van het Select kozijn Premium.
Het duurzame Selekt kozijn Eco voldoet aan dezelfde eisen qua inbraakwerendheid en biedt evengoed 10-12 jaar garantie op het schilderwerk. Het kozijn is bovendien volledig- dus inclusief de verlijming – KOMO-gecertificeerd. Een aantrekkelijk geprijsde milieubewuste keuze dus.

“De buitenzijde van het Selekt kozijn Eco bestaat uit Red Grandis, duurzaam geproduceerde plantagehout dat TimmerSelekt bedrijven uit Uruguay haalt. De binnenzijde van het houten kozijn bestaat uit twee lamellen Europees vurenhout van de hoogste kwaliteit. Omdat het naaldhout aan de binnenzijde en ‘binnen de glaslijn’ valt (al het kozijnhout dat niet blootgesteld wordt aan weersinvloeden), zijn we hierin vrij geweest om te kiezen voor hoogwaardig rift gezaagd naaldhout.”

 

Rift gezaagd hout is een manier van zagen waarbij het hout loodrecht op de jaarringen wordt gezaagd, het liefst door het hart van de boomstam. Dit zorgt voor planken die meer slijtvast zijn en minder krimpen en uitzetten bij vochtigheid. Er is hierbij nooit sprake van ‘tegendraads hout’. Deze manier van zagen zorgt voor hoogwaardig en stabiel kozijnhout.

Opstap naar grootschalige toepassing van gerecycled kozijnhout

“Met dit Selekt kozijn Eco dragen we als TimmerSelekt Groep nog meer bij aan de beperking van de footprint. We importeren hiervoor minder hout uit verre landen en gebruiken – met het oog op de kosten – daar waar mogelijk degelijk naaldhout. Europees naaldhout kent bovendien een grotere aanwas dan hardhout, dat positief is voor de CO2 opname.

Maar we hebben dit kozijn eigenlijk ontwikkeld met een nog groter belang in het achterhoofd. Door aan de binnenzijde nu naaldhout toe te passen, kunnen we straks eenvoudig overschakelen naar gerecycled hout. Dat betekent dat we geoogst en teruggewonnen hout kunnen toepassen in nieuwe kozijnen.

Weet je wat het is? Het meeste gerecycled vurenhout is niet rift gezaagd en van recyclet hardhout kennen we simpelweg de aangeleverde kwaliteit niet. Dat kunnen we dus niet zomaar toepassen zonder mogelijk kwaliteitsverlies. Ja, als een kozijn 10-15 jaar mee zou moeten kunnen, dan lukt dat nog wel, maar wij willen dat het zeker 70 tot 80 jaar meegaat! We gaan er nu vanuit dat aan de binnenzijde zeker 1 tussenlamel van gerecycled hout mogelijk is. We zijn nog niet zo ver op dit moment voor wat betreft certificering, maar hierop zijn we dus wel duidelijk aan het voorsorteren.”

"“Voor grootonderhoud projecten blijkt het Selekt kozijn Eco hét duurzame alternatief.”"

Selekt kozijn Eco in de praktijk

“Met Helwig Kozijnen zijn we in opdracht van Hendriks Bouw en Ontwikkeling uit Oss nu bezig met de renovatie van 133 woningen Arnhem waarin het Selekt kozijn Eco wordt toegepast. De opdrachtgever Volkshuisvesting Arnhem koos bewust voor de combinatie van footprint-verlaging en economisch voordeel. Zeker voor grootonderhoud projecten blijkt het Selekt kozijn Eco hét duurzame alternatief. Momenteel zijn we ook bezig met een testcase in de “natte” omgeving van 6 concept nieuwbouwwoningen. Hiervan zijn de eerste resultaten ook meer dan positief.”