Meer weten?
Wil je meer weten over StralendWARM in het geheel,
of in welke projecten dit integrale systeem succesvol werkt,
neem dan vrijblijvend contact op met Movair Klimaatoplossingen BV
14 april 2020
Gezondheid en comfort van bewoners, weinig onderhoud en een niet te duur systeem. Dat is wat woningcorporaties willen als het gaat over ventilatiesystemen in woningen en appartementen. Voor ventilatie, verwarming en luchtdichting zijn afzonderlijk van elkaar perfecte oplossingen te vinden, allemaal met de focus op de maximale energieprestatie. De kunst is echter die oplossingen slim samen te voegen tot een integraal systeem en zo te komen tot de meest energiegunstige oplossing.
In de installatie ‘StralendWARM’ zijn componenten zodanig op elkaar afgestemd dat ventilatie, verwarming, luchtdichting, kwaliteit van de schil en ‘ademende’ houten kozijnen elkaar onderling versterken. Met als resultaat de optimale oplossing voor (sociale) nieuwbouwwoningen en renovaties als het aankomt op wooncomfort, installatie, bediening, onderhoud en afschrijving.
Voor een gezond binnenklimaat moet er goed geventileerd worden. Op schimmelvorming zit niemand te wachten. Werkt het systeem optimaal, dan is de bewoner zich niet eens bewust van het ventilatiesysteem. In de praktijk grijpen bewoners hier vaak op in, omdat ze bijvoorbeeld tocht of een koude nek ervaren dankzij de koude lucht die binnenkomt. Of ze ervaren geluidshinder van het systeem. Ook als ze zich een hoge energierekening niet kunnen of willen permitteren, doen ze de ventilatie dicht. Ze plakken het gewoon af of purren het dicht. Ingrijpen gaat hoe dan ook altijd ten koste van de kwaliteit van het binnencomfort. Met meer schade, meer klachten en meer herstel voor de woningcorporatie tot gevolg. Hoe is dit te voorkomen? Door de bewoners een comfortabele beleving te geven.
Zodra bewoners geen comfortprobleem ervaren, zijn ze zich niet eens bewust van de ventilatie en is er geen sprake van klachten of ingrijpen. Dat klinkt logisch, maar als alle systemen los van elkaar werken, is de optimale beleving ver te zoeken voor bewoners…
Bij het integrale StralendWARM komt de lucht niet van boven naar beneden vallen, maar gaat lucht juist van onder – door de radiator – naar boven. Er is niet eens een zichtbaar rooster omdat het geheel in het houten Selekt kozijn Movair slim is weggewerkt. In de luchttoevoer zit geluidsdemping en filtering, waardoor er geen sprake is van geluidshinder, gevoel van luchtweerstand of vervuilde lucht. Bovendien draagt de luchtverplaatsing bij aan energieopwekking voor bijvoorbeeld warm douchewater.
Bewoners zijn bekend met de bediening van radiatoren. Ze zetten de thermostaatkranen aan of uit en binnen 5 of 10 minuten merken ze het verschil. Bij vloerverwarming werkt dat helaas niet zo. Bekend maakt bemind. Zo zijn ze ook bekend met afzuiging in de keuken, badkamer en op het toilet door middel van een driestandenschakelaar. Bij StralendWARM zit aan de mechanische ventilatiebox de warmtepomp gekoppeld. Daarvan merkt de bewoner niets. Thermostaatkranen en de driestandenschakelaar, meer hoeven bewoners niet te bedienen. Hierdoor is StralendWARM simpel in gebruik en beleving voor bewoners. En dat is weer uiterst gunstig voor de woningcorporatie.
De techniek rondom verwarmen en ventileren wordt steeds ingewikkelder, ook als het gaat over onderhoud. De gemiddelde CV-ketel heeft ongeveer iedere 1,5 jaar onderhoud nodig. Dat betekent controle, onderhoud, uitsluiten van koolmonoxide problemen door de installateur. We hebben het dan nog niet over mechanische ventilatie, balansventilatie, zone-ventilatie of bijvoorbeeld CO2-meters. Met de toenemende complexiteit nemen ook kapotte sturingscomponenten, onderhoudsintervallen, bewonersvragen en ingrijpen door bewoners toe. Voor woningcorporaties door de jaren heen een kostbare zaak.
Bij de StralendWARM-totaaloplossing is van dit onderhoud geen sprake. Slechts één keer per jaar worden de filters van alle woningen tegelijk gewisseld. Snel en simpel. Ook de afschrijving en toekomstige vervanging pakt voor de woningcorporatie gunstig uit. Een radiator gaat wel 50 jaar mee. De luchttoevoer gaat via de dorpel in het houten kozijn, waardoor er niets mechanisch is dat kapot kan gaan. Voor wat betreft de ventilatielucht-warmtepomp, deze wordt na 15 of 20 jaar vervangen, tegen die tijd door een efficiënter apparaat dat zich dan dus weer makkelijk terugverdient. Vergelijk dat met een 10 jaar oude ijskast die het nog prima doet, maar waar je door de aanschaf van een nieuwe veel minder energieverbruik hebt. Het StralendWARM-systeem is daarom flexibel, met alle ontwikkelingen in techniek die nog op ons af gaan komen.