TimmerSelekt Groep logo

Trebbe kiest vaker voor energieconcept StralendWARM als all-electric oplossing

TimmerSelekt Groep ontwikkelde het Selekt kozijn Movair. TSG-bedrijf Timboco past dit voor diverse opdrachtgevers toe, zo ook voor Trebbe.

logo Timboco rond

 

De tochtvrije natuurlijke ventilatie Movair, ventileert de ruimte door de gepatenteerde holle onderdorpel waarin verborgen ventilatieopeningen zijn aangebracht. Deze dorpel kan via een koppeling aangesloten worden op de Eco radiatoren. Met dit ‘StralendWARM’ energieconcept ben je BENG-ready.

Frisse lucht van buiten komt door de onderdorpel van het houten kozijn naar binnen en wordt voorverwarmd. Zo sla je twee vliegen in één klap. Ventileren en verwarmen dankzij één systeem. Voor compacte seriematige woningen is dit een gunstige oplossing, qua investering, onderhoud en comfort. Trebbe is zo enthousiast dat het voor hun projecten met rijwoningen één van de standaard energieconcepten aan het worden is.

Nico Blaauw, Teamleider Techniek en Duurzaamheid bij Trebbe heeft inmiddels ervaring opgedaan met dit energieconcept en het Selekt kozijn Movair. Hij vertelt hier graag over.

BENG-ready energieconcept

“We kregen te maken met meerdere grote projecten, snel achter elkaar. En natuurlijk worden we nu geconfronteerd met het feit dat gas niet meer mag. Als een gasketeltje niet meer mag, hoe krijg je een woning dan warm? We hebben het over twee uitdagingen; ruimteverwarming en tapwaterverwarming. Hiervoor bestaan concepten met en zonder warmtepompen. Warmtepompen zijn qua investering duurder dan traditionele ‘gasoplossingen’.

Binnen de concepten met warmtepompen zijn er drie mogelijke pompbronnen; de buitenlucht, bodemwarmte en de binnenlucht. Bodemwarmte kan niet overal en is vrij duur. Via de buitenlucht is lastig bij rijwoningen, je kijkt er namelijk tegenaan en het geeft ‘herrie’. Bij een warmtepomp op binnenlucht, zoals bij StralendWARM, is geen sprake van grondboring en je ziet het ding niet in de tuin staan. Dit is vaak erg belangrijk voor onze opdrachtgevers. Bovendien wordt apparatuur niet blootgesteld aan weer en wind als het binnen staat, waardoor het langer meegaat.

Luchttoevoer zonder tochtklachten

Het leuke van dit ventilatiesysteem is dat je kunt blijven bij mechanische afvoer en natuurlijke toevoer. Geen roosters, waardoor je koude lucht in je nek voelt, maar een holle onderdorpel in het houten kozijn in combinatie met radiatoren. We krijgen hierover dan ook geen comfortklachten van bewoners. Je kunt eigenlijk spreken over een heel klein warmtepompje, dat constant brandt, met de ‘vertrouwde’ radiator constant aan die voorverwarmde lucht via de vensterbank de kamer in laat stromen.

Selekt kozijn Movair

De houten kozijnen – Selekt Kozijn Movair genaamd – waarin de betreffende onderdorpels zitten zijn door TimmerSelekt Groep in samenwerking met StralendWARM ontwikkeld.

Wat prettig is in het proces van dit soort innovaties, is dat we steeds samen met Timboco en StralendWARM in ontwikkeling blijven en overleggen om samen te komen tot het beste resultaat. Timboco heeft al veel ervaring met dit concept en ontzorgt ons hierbij. Gedreven mensen, korte lijntjes, samen zorgen we dat het gaat gebeuren.

Ik ben zelf erg van standaardisatie en het elimineren van foutkansen. In het concept van StralendWARM zijn we bijvoorbeeld samen tot een verbetering gekomen door de sparing in het binnenblad onder de vensterbank in het midden te maken, in plaats van asymmetrisch. Dit vermindert de foutkans bij betoncasco aanzienlijk. Een samenwerking als deze – tussen alle partijen – is nodig om conceptmatige woningbouw steeds verder te optimaliseren.”

 

Wil jij meer weten over het StralendWARM-concept in combinatie met ventilatie via de houten onderdorpel?

Neem dan contact op met Rick van Houten van TSG-bedrijf Timboco Kozijntechniek & Prefab BV.

logo Timboco

 

Logo Trebbe