TimmerSelekt Groep logo

Timboco’s klik en klaar ‘intrekkozijn’ kent vele voordelen

Timboco’s klik en klaar ‘intrekkozijn’ kent vele voordelen

28 november 2019

Timboco ontwikkelde voor de verduurzaming van 78 woningen ‘Het Karnhuis Apeldoorn’ – in opdracht van en in samenwerking met Ons Huis woningstichting en Trebbe – een klik- en klaarkozijn: het Selekt kozijn Royal. Dit geprefabriceerde kozijn wordt in het bestaande kozijn geplaatst van – in dit geval – geschakelde woningen en hoogbouw. Met de 240 kozijnen wordt in het verduurzamingsproject, dat eind dit jaar afgerond wordt, een behoorlijke besparing behaald. En, misschien nog wel belangrijker, een hoge bewonerstevredenheid gerealiseerd.

 

Rick van Houten, directeur bij Timboco vertelt: “Trebbe vroeg Timboco in het voortraject mee te denken over een efficiënte werkwijze voor deze renovatie. Na een gesprek op de bouw bleek Trebbe behoefte te hebben aan de vervanging van kunststof kozijnen in deze verduurzaming. Het idee was om met wissellatten, een losse tussenstijl, nieuw glas en een nieuw raam te werken. De traditionele aanpak dus. Aangezien de bewoners tijdens de werkzaamheden hun huizen niet verlaten, is deze aanpak niet optimaal, omdat dit veel tijd kost.”

Het geprefabriceerde Selekt kozijn Royal

Rick van Houten: “Samen lieten we onze hersenen kraken of dit niet anders zou kunnen. We hebben een intrekkozijn ontwikkeld, van Red Grandis hout, beglaasd en afgelakt. Af fabriek, geen losse onderdelen, klik en klaar voor gebruik. Met een kraan met zuignappen is op deze manier een kozijn binnen 30 minuten vervangen. De overlast voor bewoners is geminimaliseerd en het aantal timmeruren op de bouw is tot een minimum beperkt. Ook voordelig met het oog op het huidige tekort aan vakmensen op de bouw. “Daarnaast is het prefab kozijn van een hogere kwaliteit dankzij productie onder geconditioneerde omstandigheden, met een 100 procent dichte verbinding en een optimale laagdikte van de lak. Daardoor hoeft pas over tig jaar weer geschilderd te worden. Onderaan de streep dus een flinke besparing.”

Waarom is voor dit Selekt kozijn Royal de keuze op de houtsoort Red Grandis gevallen? “Deze verduurzaming zet in op energiebesparing. Red Grandis is bij uitstek een houtsoort die goed isoleert. Bewoners genieten op deze manier dus van goede isolatie dankzij het HR++ houten kozijn (met een U-waarde van 1.1). Het Selekt kozijn Royal is zelfs uit te voeren met triple beglazing (met een U-waarde van 0.6). Het betreft een afgelakt kozijn en Red Grandis is ook nog eens prachtig mooi in de verwerking. Je krijgt dus een super strak eindresultaat. Het kozijn voldoet aan alle keurmerken als FSC, KOMO etc. Daarnaast profiteert de opdrachtgever van de HOUT100% zekerheden.”

Blije bewoners en een goede verwerkingssnelheid

Matthijs Hazekamp, uitvoerder bij Trebbe BestaandWonen vult aan: “Dit project leent zich goed voor een intrekkozijn. We hebben te maken met kleine ramen, bestaande kozijnen en schuifraampjes. Voor ons is het grootste voordeel dat het bestaande kozijn blijft zitten. Bij traditionele renovatie verwijder je ook het bestaande kozijn, waardoor je de afwerkingen als stuc- en tegelwerk of behang daarna weer netjes moet zien te krijgen. Dankzij dit Selekt kozijn Royal hoeft dat niet. Dat is voor ons en de bewoners bijzonder prettig.”

“De verwerkingssnelheid is ook erg goed. Het nodige werk is al in de fabriek gedaan en wij kunnen wel vier keer zo snel werken op de bouw. Herstel op de bouw is niet nodig omdat de kwaliteitscheck al in de fabriek is gebeurd, we hebben dus ook minder faalkosten. De bewoner staat altijd centraal in ons proces. Normaal krijg je nog wel eens een opmerking als ‘het duurt te lang, is te koud, of te nat’ etc. Als bouwplaatsmanager heb ik nu met alleen maar blije mensen te maken. Dat is voor iedereen bijzonder prettig!”

Minimale stagnatie en minder kosten voor Trebbe

Ook Wouter Groenhof, projectleider bij Trebbe BestaandWonen vindt dat dat er veel voordelen aan het Selekt kozijn Royal zitten. “De bewonersoverlast wordt tot een minimum beperkt, de bouwtijd kunnen we voor hen aanzienlijk verkorten. Maar ook de opdrachtgever profiteert van minimale stagnatie. Voor onze planning is het risico verkleind, omdat we zelfs met regen gewoon door kunnen. De gevel is maar een korte periode open.”

“Voor een eerste keer met dit kozijntype is de samenwerking, zoals altijd met Timboco, goed verlopen.

Een volgende keer zou Timboco ook nog zelf kunnen inmeten. Dat was voor het gehele proces nog praktischer geweest en hadden we zo weer twee weken extra winst behaald.”

“Een ander groot voordeel van dit kozijn, is dat er minder en lichter (en dus goedkoper) steigerwerk nodig is, omdat er alleen personen en geen materialen via de steigers gaan. Tenslotte is het in het kader van luchtdicht bouwen ideaal om de bestaande situatie te handhaven en prefab kozijnen te kunnen plaatsen. Draaideel en raam sluiten beter aan dan op de traditionele wijze.”

Het Selekt kozijn Royal blijkt makkelijk en efficiënt voor Ons Huis woningstichting

Tenslotte vindt ook Martijn Huizinga, projectleider bij Ons Huis woningstichting dat het goed gaat met dit andere kozijntype. “Bij een traditionele aanpak waren we meer tijd kwijt geweest. Prefab bevordert de doorloop op het werk. Zo’n Selekt kozijn Royal is makkelijk en efficiënt gebleken. Zowel in snelheid als in kosten. En de kozijnen zijn al helemaal op kleur gespoten. Ik zou het de volgende keer weer zo doen voor onze bewoners!”

Samen kom je verder

Timboco werkt van oorsprong graag samen met anderen. Zowel met klanten, leveranciers als collega timmerfabrieken in de TimmerSelekt Groep. “Of het nu gaat over de nieuwe houtsoort Red Grandis of de ontwikkeling van dit vernieuwende Selekt kozijn Royal, door samen te werken kom je verder, dat blijkt maar weer”, aldus Rick van Houten van Timboco.