TimmerSelekt Groep logo

Samen innoveren in de bouw

Samen innoveren in de bouw

4 maart 2020

Aan het woord is Wim Kwakkel, hoofd inkoop bij ABB Bouwgroep over de samenwerking met Helwig Timmerfabriek en hoe langdurige samenwerking leidt tot slimme innovatie.

“In onze samenwerking, die al langer dan 25 jaar bestaat, zijn we gewend continu met elkaar te overleggen, met elkaar mee te denken en samen zaken op te lossen. Daardoor maken we samen telkens stappen voorwaarts.  Dat is wat wij verwachten van een co-maker. Samen gaan voor steeds beter. Co-makership draagt enorm bij aan een betere samenwerking in de keten. Dankzij de goede samenwerking en innovaties, kunnen we sneller en kwalitatief hoogwaardiger bouwen, met minder faalkosten.

Nieuwe duurzame houtsoort Red Grandis

Innoveren hoort bij onze samenwerking. Neem nu de houtsoort Red Grandis, dat heeft Helwig vanuit de TimmerSelekt Groep samen met andere partijen ontwikkeld tot een nieuw houten kozijn. Hierbij speelde het onderhoud van de houten kozijnen een rol. Red Grandis kozijnhout heeft de kwaliteit van tropisch hardhout, maar dan verantwoord geproduceerd dankzij duurzame plantagebossen. Met dit duurzame hout scoren wij duurzaamheidspunten bij ontwikkelaars en gemeenten. Want het gaat om bewustwording. Wat kunnen we samen op het gebied van duurzaamheid bereiken?

Bewuste keuze voor houten kozijnen

We kiezen vaak voor houten kozijnen om het esthetische aspect. Uitstraling is en blijft een belangrijk argument. Daarnaast is ook de duurzame eigenschap van hout een groot voordeel. Hout is een product dat opnieuw is in te zetten en op termijn een langere levensduur heeft dan andere grondstoffen. Het is ook makkelijker te bewerken dan andere materialen. Zo zijn houten kozijnen die we monteren weer los te halen. Als we over 30 jaar een huis zouden afbreken, heeft een houten kozijn nog steeds veel waarde.

Zo hoorde ik onlangs sloper en afvalverwerker Beelen zeggen; “Slopen is oogsten”. En dat is bij houten kozijnen, in tegenstelling tot kunststof kozijnen, zeker het geval. Houten deuren en kozijnen kunnen opnieuw ingezet of gebruikt worden voor nieuwe producten. Met een kunststof of aluminium profiel gaat dat niet makkelijk. Van het hout kun je nog van alles maken. Het blijft een natuurproduct. Als we het met z’n allen verantwoord oogsten, herplanten en beheren dragen we met elkaar bij aan een beter milieu.

Selekt kozijn Premium

Terug naar Red Grandis. De schilderfrequentie van houten kozijnen was ook een belangrijke pijler. Helwig heeft met de TimmerSelekt Groep gekeken naar de oppervlakte en structuur van het hout. Hierdoor kan Helwig met het Selekt kozijn Premium tot wel 12 jaar garantie bieden op schilderwerk. Dat is erg lang! Zeer gunstig voor de bewoners van onze woningen. Zij willen immers prettig en zorgeloos wonen.

Het Selekt Kozijn Premium voldoet aan de duurzaamheidsklasse, wij krijgen er garantie op – inclusief de montage – en onze ervaringen hiermee zijn erg goed. Helwig is daar trouwens zelf mee bij ons gekomen, omdat ze er echt in geloven. Dit soort innovaties, daar zijn wij dan weer erg blij mee. Dat benadrukt steeds de meerwaarde van langdurig samenwerken.”