TimmerSelekt Groep logo

Duurzame CLT, maar dan zonder lijm of metaal, in sociale woningbouw

Duurzame CLT, maar dan zonder lijm of metaal, in sociale woningbouw

3 juni 2020

In een sociale woningbouwproject van Wonen Limburg in Weert heeft Helwig de TimmerSelekt innovaties op elkaar gestapeld. De oplevering van dit bijzondere ‘NUR-Holz’ pilotproject staat gepland rond 1 sept 2020. Natuurlijke materialen, passief bouwen, NOM, gasloos wonen, het project voldoet aan alle eisen en wensen rondom duurzaam bouwen en heeft architectonisch gezien bepaald géén ‘sociale woningbouwuitstraling’.

Wil Helwig licht dit bijzondere project toe.

NUR-Holz principe: CLT, maar dan zonder lijmen en metalen

“In 2016 hebben we in Haelen meegeholpen aan de bouw van een duurzaam kantoorgebouw volgens de hoogste BREEAM-eisen. In plaats van beton is daar een massief houten binnenskelet toegepast met houten wanden, vloeren en daken. Dat zette ons samen met onze bouwpartners aan het denken, “Hoe mooi zou het zijn om dit duurzaamheidsprincipe toe te passen in sociale woningbouw?”

We kwamen uiteindelijk uit bij Wonen Limburg, de grootste corporatie van Limburg, die dit ambitieuze plan aandurfde en in oktober 2019 zijn we gestart met 16 gasloze sociale huurwoningen in Weert. De kopwoningen zijn starterswoningen en de tussenwoningen zijn levensloopbestendig.

 

Het bijzondere is dat het gehele casco van de woningen bestaat uit massief houten binnenwanden en vloeren, volgens het NUR-Holz principe van Rombach Holzbau met natuurlijke materialen uit het duurzaam beheerde Schwarzwald.

Hier zijn geen lijmen of schroeven aan te pas gekomen, maar wordt gewerkt met beukenhouten deuvels.

Een soort CLT, maar dan zónder gebruik van lijm en metalen en met nog betere NOM-prestaties.

Gezonder en goedkoper wonen

Rombach heeft dus het skelet neergezet (in het tempo van 1 woning per dag) en als een prefab bouwpakket hebben wij met houtskeletbouwelementen, de hele gevelbekleding inclusief kozijnen gefabriceerd en gemonteerd (ook 1 woning per dag). Zo zijn we samen met de andere bouwpartners gekomen tot prachtige, natuurlijke en gasloze woningen.

Een duurzame oplossing die zeker kan concurreren met traditionele bouwmethodes.

Waar bewoners geen energierekeningen meer krijgen. En onderzoek bovendien aantoont dat dit gezonder wonen betekent; de bewoner slaapt beter en het verlaagt s’ nachts zelfs de hartslag. Overigens zijn de bewoners wel speciaal geselecteerd op de beleving van wonen in hout. Zelfs de vensterbanken en dagstukken zijn van hout! Zij profiteren hierdoor van gezonder en goedkoper wonen.

"Wij zijn trots op deze succesvolle innovatie van duurzaamheid in combinatie met sociale woningbouw die voor onze bewoners leidt tot gezonder en goedkoper wonen. Eduard Smets, Wonen Limburg."

Wij hebben 110 Selekt HSB-wanden van 3 bij 5 meter met een dikte van 45 cm geplaatst. Bestaande uit SLS-hout, isolatie, folies, plaatmateriaal en vuren rachelwerk. Deze wanden hebben een RC-waarde van maar liefst > 6,0.

De overweging was nog om de buitenkant af te werken met stucwerk of plaatmateriaal, maar in overleg met de architect is ook hier gekozen voor massief hout in de vorm van een open gevelbekleding van onbehandeld Siberisch Lariks planken.

Dat was een uitdaging, omdat er steeds een centimeter tussenruimte moest zijn, rekening houdend met vochtdoorslag etc.

De Selekt buitenkozijn Premium van de houtsoort Red Grandis, met Tripleglas hebben we ingebouwd met de garantie dat er 12 jaar niet geschilderd hoeft te worden. De Selekt kozijnen Passief maken met hun sterke isolerende eigenschappen het plaatje compleet.

"Als grootste corporatie in Limburg heeft Wonen Limburg haar nek uitgestoken om innovatie en duurzaamheid te combineren in sociale woningbouw. Dit praktijkvoorbeeld verdient navolging. Wil Helwig, Helwig."

Bijzondere samenwerking

Deze pilot is uitgevoerd zonder traditionele aannemer. Bouwpartners zijn bij elkaar gezocht en de bouwadviseur was meteen ook coördinator. We hebben tijdens deze pilot, ook in het montageproces, veel geleerd met elkaar. En dat moet ook, want je moet ontzettend goed op elkaar ingespeeld zijn. Deze pilot leert ons – met de kennis die we nu hebben – dat we dit op grotere schaal kunnen gaan toepassen.

 

Prefab in optima forma met alleen maar duurzame materialen

Voor mij is ook de meerwaarde van het lidmaatschap van TimmerSelekt Groep in dit project weer bevestigd. Dankzij de verschillende TSG-innovaties kunnen wij wezenlijk bijdragen aan de verduurzaming van woningen in alle lagen van de maatschappij.”

TSG-innovaties in dit sociale woningbouwproject toegepast:

  • Selekt HSB-elementen
    Een snel bouwproces, optimaal wooncomfort en duurzaamheid gecombineerd
  • Selekt kozijn Premium
    Uniek in de markt, gemaakt van de houtsoort Red Grandis. Maar liefst 12 jaar niet schilderen.
  • Selekt kozijn Passief
    Sterk isolerende kozijnprofielen voor flinke energiebesparing en Passief bouwen.

Bekijk de video!