TimmerSelekt Groep logo

Dankzij nieuwe kozijnhoutsoort Red Grandis alleen maar winnaars

Dankzij nieuwe kozijnhoutsoort Red Grandis alleen maar winnaars

18 oktober 2019

Begin dit jaar hebben wij als TimmerSelekt Groep met eigen ogen onze nieuwe kozijnhoutsoort Red Grandis in de bossen van Uruguay bekeken. We gebruiken deze houtsoort voor de productie van het ‘SelektKozijn Premium’ en iedereen is laaiend enthousiast. Deze kozijnhoutsoort kent namelijk alleen maar winnaars! In deze blog vertelt Erik Slootmaekers van Helwig over zijn ervaringen met Red Grandis.

Uruguay en haar inwoners, winnaars dankzij Red Grandis

Om maar meteen een hardnekkig vooroordeel weg te halen: we hebben het hier over plantagehout. Hier wordt dus geen enkele boom gekapt uit tropisch regenwoud. Want wist je dat in Uruguay in principe geen enkele boom groeit? Het is een grasland, met struikgewas en heel veel koeien. Maar in afgebakende percelen groeien sinds 30 jaar Eucalyptus Red Grandis bomen. Zeker het noorden van Uruguay blijkt namelijk zeer geschikt voor boomkweek.

Urufor is 30 jaar geleden gestart met het planten van deze snelgroeiende bomen, met als oorspronkelijk doel; plantagehout voor de pulpindustrie. Het geoogste hout bleek echter van bijzonder hoge kwaliteit en wordt nu toegepast via de TimmerSelekt Groep voor de Nederlandse kozijnenindustrie.

 

De voordelen van deze snelgroeiende CO2-vreters zijn legio. Stel je voor: een plantagebos zo groot als Zuid-Limburg dat zich elke 30 jaar vernieuwd, FSC-gecertificeerd en zonder bijkomende schade aan het tropisch regenwoud.

Urufor werkt met een duidelijke langetermijnvisie en heeft het lef de bomen niet plat te branden voor landbouw en veeteelt. Voor de plaatselijke inwoners een win-winsituatie aangezien ze zelf economisch van de bosbouw profiteren. Als zij de bossen namelijk goed verzorgen, dan zijn ze verzekerd van werk, ook in de toekomst.

"Red Grandis met FSC uit plantagebossen kent alleen maar winnaars dankzij hoge garanties, de duurzaamheid, kwaliteit en de winst voor het milieu."

Verwerkers en gebruikers, winnaars dankzij Red Grandis

Als timmerfabrikanten dragen we door de toepassing van Red Grandis bij aan de instandhouding van bossen in de wereld. Bovendien zijn we niet meer afhankelijk van (leveranciers van) hout uit tropische bossen. Voor de productie van ons ‘Selekt Kozijn Premium’ krijgen we aanvoer van geoptimaliseerd KOMO-gecertificeerd kozijnhout en hebben daarmee zelf de controle over de kwaliteit  van de voor ons meest belangrijke grondstof. Red Grandis wordt in de Duitse (buiten)kozijnindustrie al jaren toegepast. We hebben in samenwerking met verfleverancier Sikkens enorm veel testen gedaan. Hierdoor kunnen we nu extreme en unieke garanties tot 12 jaar afgeven op het verfsysteem. En daarmee is ook onze klant de winnaar.

Een van de leden van de TimmerSelekt die Red Grandis gebruiken is Helwig Timmerfabriek: wij passen nu in 80 procent van de gevallen de kozijnhoutsoort Red Grandis toe in plaats van Meranti of Mahonie. Onze klanten zijn laaiend enthousiast over de kwalitatief hoogwaardigere, gladde structuur die ook beter af te werken is. Red Grandis heeft geen pinholes zoals meranti en is minder warrig van draadverloop dan mahonie terwijl de gladde structuur en afwerkingsgraad vergelijkbaar is met mahonie. Het is zelfs niet echt duurder dan de andere hardhoutsoorten, maar je krijgt wel meer garantie.

"Met het Red Grandis ‘SelektKozijn Premium’ koop je een hoogwaardig product, met de hoogste (verzekerde) garanties en een super goed gevoel, omdat je meteen ook omdat je meteen ook positief bijdraagt aan onze wereld."

Het is als TimmerSelekt Groep onze droom om Red Grandis grootschalig in te zetten, zodat meer bossen aangeplant kunnen worden in Uruguay. Nu hebben we het over 50.000 hectare, zo groot als Limburg en het zou mooi zijn als dat nog flink kan groeien. Want met duurzaam bosbeheer maak je bossen sterker, nemen ze meer CO2 op en dat is weer goed voor 4 miljard aardbewoners. Ik ben er trots op dat we hier met de productie van het SelektKozijn Premium aan bijdragen.

Het SelektKozijn Premium, de feiten op een rij:

  • Kozijnhoutsoort Eucalyptus Red Grandis
  • 12 jaar garantie op verfsysteem voor lichte en midden kleuren
  • 10 jaar garantie op verfsysteem voor donkere kleuren
  • Geen tussentijdse verzorging of onderhoud
  • Duurzaam hardhout klasse 2
  • Goed isolerend vermogen
  • Ideale oplossing met het oog op private kwaliteitsborging.

Meer weten?

Wil je meer weten over Red Grandis of het SelektKozijn Premium?
Neem contact met me op:
Erik Slootmaekers, Helwig Timmerfabriek, lid van TimmerSelekt Groep