Van den Oudenrijn bewijst als TimmerSelekt-bedrijf innovatie rondom circulariteit in de praktijk. Er is namelijk meegewerkt aan een ambitieus circulair pilotproject van ketenpartner ERA Contour in opdracht van woningcorporatie Eigen Haard in Amsterdam. Het betreft circulaire prefab houten aanbouwen voor de NOM-renovatie van 60 woningen. Dit ambitieuze circulariteitsproject is in samenwerking met de TU Delft tot stand gekomen.
Rob van den Oudenrijn, DGA bij Van den Oudenrijn Timmerfabriek en Aannemingsbedrijf, vertelt over de bijdrage aan dit circulaire bouwconcept.
Bij Van dan Oudenrijn hebben wij duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Onze ketenpartner ERA Contour vroeg ons deel te nemen aan dit ambitieuze circulaire pilotproject en wij zetten graag die volgende stap in de samenwerking. Dit is nu het 3e concept waarin we samen ‘verNOMmen’. Zo hebben we 80 woningen van binnenuit geïsoleerd, 214 woningen van buitenaf geïsoleerd en nu dus deze circulaire renovatie om Nul-op-de-meter-woningen te realiseren.
Binnen het TimmerSelekt assortiment kennen we het Selekt kozijn Royal. Een klik en klaar kozijnsysteem voor een snel en soepel bouwproces. Eerst wordt een stelkozijn geplaatst, of het oude kozijn wordt hiervoor gebruikt, waarna in de afbouwfase een hoogwaardig klik & klaar kozijn wordt gemonteerd, dat afgelakt en beglaasd is en bovendien voorzien is van hang- en sluitwerk. Bij dit project hebben de we deze kozijnen toegepast met een circulaire aanbouw, waarvoor nog geen officiële norm of regelgeving bestaat.
Bij dit project is naar de verschillende niveaus van circulariteit gekeken; hergebruik van het totaal, elementen of materialen in de huidige vorm, hergebruik van materialen die eerst tot grondstoffen geworden zijn, het slimmer omgaan met (nieuwe) materialen, de verduurzaming van het productieproces etc.
Het hoogste circulariteitsniveau (waarde) is hergebruiken van het totaal. De aanbouw hebben we modulair ontworpen, zodat deze ook als aanbouw in een ander ontwerp met dezelfde maat (veelvoud van 30 cm) past. Dat geldt niet alleen voor de aanbouw zelf, maar ook voor de modulaire maatvoering (1.20 bij 2.40m), zodat deze uit te breiden zijn en de HSB-elementen, het dak, de vloeren, wanden etc. hergebruikt kunnen worden. Ook zijn de elementen weer eenvoudig uit elkaar te halen omdat ze geschroefd zijn, niet gelijmd.
We hebben duurzaam geproduceerd naaldhout toegepast voor het plaatmateriaal en regelwerk, folies ontbreken en er is zo min mogelijk metaal en kunststof gebruikt. Hoewel de isolatie-eisen in een aanbouw iets lager liggen, is duurzame isolatie van katoen (spijkerbroeken) toegepast. Alles voor een zo laag mogelijke footprint dus!
Zo komt de hergebruikte gevelbekleding van bestaande pergola’s die gedemonteerd zijn bij deze 60 woningen. De nieuwe ramen voor deze woningen zijn van duurzaam geproduceerd massief hout en zijn voorzien van triple glas. De bestaande ramen met dubbelglas worden hergebruikt in de circulaire aanbouw. Ook de roosters zijn hergebruikt. De hergebruikte deuren komen uit het eerder genoemde project van 214 woningen. Nieuwe elementen worden modulair ontworpen en zoveel mogelijk van hout gemaakt, zodat deze zo min mogelijk impact hebben.
Wat ik bij dit pilotproject vooral geleerd heb is de andere volgorde van denken in het bouwproces. Hoe en wanneer de grondstoffen, materialen, producten en artikelen te kiezen. En hierbij de juiste afwegingen te maken. Het leren is nog lang niet klaar. Vanaf nu moeten we ons bijvoorbeeld veel bewuster zijn van de mogelijke donorwoningen of -projecten die er zijn en hierop tijdig anticiperen. We slopen zelf veel kozijnen uit projecten, houten deuren verkochten we altijd aan opkopers. We moeten nu gaan kijken naar de opslag hiervoor.
Innoveren kost veel tijd en geld. Natuurlijk moet een project zich er ook voor lenen. Deze bewoners zijn kritisch en eisen een positieve milieu-impact bij deze renovatie. Naast Nul-op-de-meter, moeten de woningen uiteraard ook gewoon voldoen aan het politiekeurmerk Veilig Wonen etc. En natuurlijk is zo’n project niet direct rendabel. Maar als ambitieuze ketenpartners leren we er samen ontzettend veel van en dat is weer zeer waardevol voor een circulair-bouwen-toekomst.
De kennis die we in dit project als individueel bedrijf opdoen rondom kozijnen, ramen, HSB-elementen en deuren delen we graag weer met de andere bedrijven binnen de TimmerSelekt Groep. Dit helpt ons als groep weer bij de volgende stappen rondom circulair bouwen, want de ambitie hierin is voor ons als groep groot!