TimmerSelekt Groep logo

Strengere eisen aan brand- en rookwerende deur/kozijncombinaties

Binnen het Selekt assortiment vind je Selekt Deuren. Dit zijn houten buitendeuren en inpandige deuren voor nieuwbouw, renovatie en transformatie. Vanaf 1 juli 2021 worden strengere eisen gesteld aan de brand- en vluchtveiligheid van gebouwen en aan nieuwe gebouwen als het gaat over rookverspreiding. Marco van den Hoven, commercieel directeur bij Kegro Deuren geeft aan wat hiervan de gevolgen zijn als het gaat over Selekt deuren en kozijnen en welke oplossingen voor handen zijn.

“Er worden nieuwe eisen gesteld aan de brand- en vluchtveiligheid van gebouwen. En ook voor rookverspreiding gelden strengere eisen in nieuwe gebouwen, afgestemd op de Europese classificatie Sa en S200. Zowel in nieuwbouw als renovatie moeten woningtoegangsdeuren in woongebouwen vanaf 1 juli 2021 hieraan voldoen. Ook moeten deze deuren zelfsluitend zijn, met een (vrijloop)deurdranger. Dit geldt dus voor alle woningtoegangsdeuren in bijvoorbeeld portiekflats in de grotere woningbouwprojecten van woningcorporaties, maar ook in meergezinswoningen en in iedere grote woontoren in Nederland.

Certificering zonder aanpassingen aan het houten kozijn

Als antwoord hierop introduceren we het BW-concept voor 30 of 60 minuten brandwerende deuren. We hebben hiervoor een ruim scala aan testen gedaan volgens norm NEN 6069, NEN-EN 1634-1 en waar mogelijk geclassificeerd naar NEN-EN 13501-2. Zoals de 54 en 67 mm deuren die we volledig in 30 minuten brandwerend getest hebben. We zijn nu volop bezig met 38 mm deuren en we breiden het assortiment deuren hierin nog verder uit. Een belangrijk voordeel is dat in de nieuwe certificering de vereiste brandwerendheid bijna altijd zonder aanpassingen aan het houten kozijn wordt gerealiseerd. Hiervoor dient het kozijn gemaakt te zijn van naald- of loofhout  ≥500 kg bij 30-minuten en ≥700 kg bij 60 minuten.

Slimme deur/kozijncombinaties

Wij produceren uiteraard het deurblad, maar het totale element van deur/kozijn en kozijnaansluiting met de wand moet aan de nieuwe eisen voldoen. Ons assortiment brandwerende deuren is daarom volledig afgestemd op standaard KVT-kozijndetails met 17mm sponningen of, waar mogelijk, zelfs slanker. Hierdoor is minder freeswerk nodig. Alle brandwerende voorzieningen zijn al opgenomen in de deur zelf.

Dat betekent dus dat brandwerende Selekt deuren kunnen worden toegepast in standaard KVT-kozijnen met een sponning van 17 mm, zonder dat dit ten koste gaat van de functionele prestaties. Timmerfabrikanten profiteren hierdoor van een licht en slank kozijn, dat dus kostenbesparend werkt. Hierdoor kan de timmerfabrikant de Selekt kozijnen met zij- en bovenlichten produceren, gebruikmakend van het Kegro certificaat. Er is dus altijd sprake van een volledig gecertificeerde deur/kozijn combinatie!

Brandwerend, isolerend en rookwerend

Onze 60 minuten brandwerende en isolerende vlakke buitendeur is uniek in zijn soort. Hij voldoet niet alleen aan de EW-60 classificatie, maar heeft ook een U-waarde van ca. 1,0 W/m²K. En ook deze 60mm dikke deur is geschikt voor normale KVT 17mm sponning kozijnen. Om ook aan de rookwerendheid te voldoen, moet de deur luchtdicht aansluiten op het kozijn. Het deurblad mag namelijk als gevolg van de warme rook niet zo vervormen dat de dichting niet meer voldoende afsluit. De prestatie Sa en S200 is dan ook vooral een slim samenspel tussen type deurblad, profilering, kozijnsponning en dichtingen. Van alle vlakke Kegro Selekt (inpandige)deuren en massieve binnen- en buitendeuren is een Sa of S200 prestatie bekend.

Inzichtelijk dankzij het GND-garantielabel

Als de Selekt buitendeur/kozijncombinaties geleverd worden, zijn deze voorzien van het GND-garantielabel. Dit betekent dat door het scannen van de QR-code op het label voor iedere deur/kozijncombinatie inzichtelijk is gemaakt wat de geleverde prestaties zijn en binnen welke brand- en rookklasse deze valt. Zo zijn eindgebruikers en bijvoorbeeld gebouwbeheerders altijd op de hoogte. Zoals aangegeven, als het TimmerSelekt bedrijf de combinatie binnen het attest maakt, dan geldt dit dus voor de hele combinatie. Je kunt je voorstellen dat deze borging ook met het oog op de aankomende Wet Kwaliteitsborging voordelen biedt.

De TimmerSelekt bedrijven bieden met deze sterke rook- en brandwerende kozijn/deur combinaties kant-en-klare oplossingen voor de aangescherpte wetgeving. Dat is het voordeel van elkaar versterken en samen innovaties uitdragen.”