TimmerSelekt Groep logo

Onbehandeld Accoya voor woongroep met pure duurzaamheidsfocus

Onbehandeld Accoya voor woongroep met pure duurzaamheidsfocus

8 september 2020

Met Trebbe is TimmerSelekt-bedrijf Timboco gestart met een bijzonder project in Nijmegen in opdracht van woningcorporatie Talis. Het gaat over 19 woningen en 27 appartementen waarin de buitenkozijnen, ramen en deuren toegepast worden met onbehandeld Accoya. Alles in dit unieke project van deze sociaal betrokken woningcorporatie draait namelijk om een ecologische woongroep met de focus puur op duurzaamheid.

Berry Onderweegs (projectleider bij Trebbe) en Folkert Scheper (senior werkvoorbereiding bij Timboco) vertellen over de verschillende duurzaamheidsuitdagingen…

Vergaande ecologische motivaties

Berry: “Talis vroeg ons een project te ontwikkelen en te bouwen op grond van vergaande ecologische motivaties van deze woongroep. Denk aan circulariteit, duurzaamheid, onderhoudsarm etc. Specifieke wensen, waarbij we graag de uitdagingen aangingen om dit passend te krijgen binnen de concepten waar we als Trebbe mee werken. We startten de ontwikkeling met ons concept ‘BasisWonen’ en kwamen voor de woningen uit op een tweelaags concept met een kap. Voor de appartementen zetten we ons nieuwe concept ‘NieuwePortiek’ in; ook dit resulteerde in een tweelaagskap-oplossing.

Het project is alleen al bijzonder omdat de appartementen zo ondergebracht zijn in een blok, dat het eruit ziet als rijtjeswoningen. Het zijn eigenlijk portiekwoningen met per verdieping een appartement. De vergaande duurzaamheidswensen van deze woongroep staan continu voorop tijdens de ontwikkeling en bouw van dit project. Hierdoor krijgen we te maken met een aantal voor ons bijzondere zaken. Zo worden de daken van de woningen geïsoleerd met vermalen oude spijkerbroeken. Deze Métisse katoenisolatie is namelijk volledig circulair.”

Less is more

Berry: “Daarnaast is ‘onderhoudsarm’ een duidelijke wens vanuit de woongroep. Hoe minder materialen des te beter. We gebruiken restpartijen stenen die gemixt en gemetseld worden, geen nieuwe partijen. Alles draait om hergebruik. Stel dat je over 50 jaar wilt slopen? Dan dient er met (gemodificeerde) kalkmortel gemetseld te worden, omdat met deze mortel de stenen hergebruikt kunnen worden. Hiervoor hebben we een proefmuur gemaakt. Het verwerken van de mortel ging soepel, de hechtsterkte was zelfs boven verwachting.”

Folkert: “De buitenkozijnen zijn gemaakt volgens de principes van het circulaire kozijn van Trebbe. Daarbij zijn ‘minder hout’ en ‘demontabel’ uitgangspunten. Materiaalreductie was voor ons als Timboco dus ook een speerpunt. Zo zijn – in overleg met Trebbe – kleinere kozijnhoutmaten gebruikt om te besparen op materiaal. Hierdoor gebruik je minder grondstoffen en heb je minder afvalhout, passend binnen de duurzaamheidsgedachte.”

Geen verf en geen onderhoud

Folkert: “Vergaand ecologisch, verf en onderhoud, gaan lastiger samen. Dus ook op dat vlak moest voor de kozijnen, ramen en deuren een andere oplossing komen. Als niet schilderen en geen onderhoud uitgangspunten zijn, voor welke houtsoort ga je dan? Wij adviseerden als snel onbehandeld Accoya. Dit wordt met azijnzuur behandeld waardoor vocht niet hecht. Daardoor rot het hout niet en kun je dit onder bepaalde condities onbehandeld toepassen. Het azijnzuur is het standaard huis-tuin-en-keuken-zuur wat je ook gebruikt met koken en is erg milieuvriendelijk.

Een ‘nadeel’ hiervan is dat je met RVS sloten en beslag moet werken, omdat door de natuurlijke zuurgraad corrosie een rol gaat spelen als je andere materialen zou gebruiken. Helemaal omdat je hier niet met verf werkt. Samen met de technische commissie van de TimmerSelekt Groep hebben we dit uitvoerig besproken. TimmerSelekt Groep is een echte Accoya-specialist, waardoor we een unieke functionaliteitsgarantie kunnen geven op deze bijzondere onbehandelde Accoya kozijnen, ramen en deuren.”

Berry: “Zo’n eerste keer is natuurlijk ook voor ons spannend. Maar Timboco heeft allerlei testen en certificaten overlegd. Zo is aangetoond dat Accoya dat al 25 jaar in het water staat nog steeds voldoet. Vanuit Trebbe hebben wij dan ook vertrouwen in deze keuze van Timboco. Zij leveren het kozijn toe bij de cascobouwer, die dit kozijn af fabriek op het element monteert en deze elementen op de bouw in elkaar zet.”

Folkert: “We hebben de kozijnen inderdaad meteen ook demontabel gemaakt. Op die manier zijn de kozijnen eruit te halen zonder dat ze beschadigd raken en dus eenvoudig te hergebruiken, waardoor de waarde van materialen behouden wordt. Hiermee komen we ook tegemoet aan de circulariteitswens van de woongroep.”

Berry: “Een ander aandachtspunt in dit project is de herstelopties. Dat is dan meteen ook weer het voordeel van deze onbehandelde houtsoort, met een schuurpapiertje is een tijdens de bouw ontstane oneffenheid zo weer opgelost!”

Samen verduurzamen

Berry: “Dit zijn typische voorbeelden van de kracht van samen bouwen en uitvoeren. In het Trebbe bouwteam bespreken we elke 3 à 4 weken de opties met de woongroep en opdrachtgever erbij. En zo komen we dan samen tot mooie, duurzame ontwikkelingen. Zoals het hergebruik van hemelwater voor industriële wasmachines en tuinbesproeiing in dit project.

Uiteraard geeft Trebbe de kaders aan, maar toeleveranciers denken zeker met ons mee. Daarin willen we ook best ver gaan, maar uiteraard binnen de maatstaven en eisen die ook wij moeten volgen. Belangrijkste is dat we er samen van leren, ervaringen blijven delen en zo samen echt het verschil maken als het gaat over duurzaam bouwen.”