TimmerSelekt Groep logo

Het kozijn van de toekomst is er bijna

TSG-bedrijven zijn continu bezig met innovatie. Zo ook Michel Nijenhuis van TSG-bedrijf Timmerfabriek Neede. Hij heeft de droom om door een PlanetProof bos te lopen in Nederland. En die droom brengt hij –samen met anderen – steeds dichterbij. Het kozijn van de toekomst is extreem energiezuinig, onderhoudsvriendelijk en heeft een zeer lage milieubelasting. Dit houten kozijn van de toekomst is dan ook afkomstig uit zo’n PlanetProof bos. Michel vertelt:

“We zitten volop in het proces om het meest energiezuinige kozijn te leveren. De isolatiewaarden zijn al gevalideerd in een database, de LCA is binnenkort gevalideerd in de Nationale Milieu Database en we hebben de BENG-normering op orde. Wat we slechts nog missen om dit milieuvriendelijkste plaatje compleet te maken, is het gevalideerde CO2-verhaal.”

CO2-footprint nog verder terugbrengen

Zolang bomen groeien, slaan ze CO2 op. Zolang het hout intact blijft, houden ze dat CO2 vast. Willen we echt aan CO2-besparing doen, dan gaat het niet over het herplanten van bestaande bomen. Dit is uiteraard wel goed voor de instandhouding van bossen en de opslag van CO2, maar het is niet gunstig genoeg voor de totale CO2-berekening. Dat wordt het pas als het gaat over het aanplanten van bomen in een nieuw te realiseren bos. Het FSC-label is heel mooi, maar als we er dan 100 jaar over doen en na 30 jaar de kozijnen vervangen, doen we feitelijk nog niks tegen ontbossing. Dus moeten we onze CO2-footprint nog verder terug zien te brengen.

Uitgangspunt is daarom dat we materialen toepassen waarvan we zeker weten dat het hout net zo snel groeit als dat het in de toepassing (het kozijn) meegaat. Binnen 30 jaar komen bomen op een milieuvriendelijke manier tot wasdom, zodat we er het kozijn van de toekomst van kunnen maken. Dit doen we bij de TimmerSelekt Groep nu al met het plantagehout ‘Red Grandis’ uit Uruguay waarmee we het Selekt kozijn Premium maken. Dit hout is na 30 jaar op een groene, milieuvriendelijke manier klaar voor gebruik in de bouw. Hiervoor worden grasvelden omgezet tot bossen, waarbij we het dus hebben over een structurele CO2-besparing.

Minimaal een CO2-neutraal kozijn, de ambitie is een CO2-negatief kozijn

Echter, de houtsoort Red Grandis komt dus vanuit Uruguay naar Europa. Deze noodzakelijke transportbeweging is niet gunstig voor de totale CO2-footprint. En ook het productieproces bij ons in de fabriek om van een stuk hout een kozijn te kunnen maken, draagt bij aan de CO2-footprint.

Toch hebben we de ambitie uitgesproken om minimaal CO2-neutrale kozijnen te leveren en bij voorkeur CO2-negatieve kozijnen. Dan hebben we het echt over het kozijn van de toekomst. Samen met Wil Helwig van TSG-bedrijf Helwig Kozijnen en Robert van Wijngaarden van Timmerfabriek De Kievit spreek ik hier veelvuldig over. De beste manier om dit voor elkaar te krijgen is door ons proces dusdanig slim in te regelen dat we een manier vinden om te compenseren, passend binnen de werkmethode. En dan komen we als snel uit bij het aanplanten van eigen bossen in Nederland. Mijn droom is dan ook ooit door ons eigen PlanetProof bos te wandelen.

Nieuw PlanetProof bos aanplanten in Nederland

Mijn droom blijkt geen bedrog te zijn, want hij is sneller in zicht dan gedacht! In een samenwerking met STIP en Staatsbosbeheer planten we bomen aan in Nederland. In de komende jaren gaat het over 35.000 ha. nieuw bos. Gedurende de levensduur van de boom wordt deze onderhouden door Staatsbosbeheer en kun je heerlijk wandelen en recreëren in dit bos. Na 50 tot 60 jaar kappen we de bomen en maken we er PlanetProof en Selekt kozijnen van.

CO2-besparingen realiseren

We zijn momenteel dus nog bezig om ook het CO2-verhaal officieel gevalideerd te krijgen. Het ziet er veelbelovend uit. Wat we bijvoorbeeld al weten is dat na 10 jaar de CO2-compensatie voldoende is om CO2-neutraal te zijn, inclusief de productie van het houten kozijn. Met een leeftijd van 40 jaar van een boom zijn we dus substantieel CO2-negatief. Voor elk kozijn waarvoor we een boom planten compenseren we dus niet alleen de productie van dit kozijn, maar ook nog eens de productie van 3 andere kozijnen. Zo worden we dus uiteindelijk met terugwerkende kracht C02-neutraal, want na elk jaar gaan we 3 jaar terug in de tijd. Volgend jaar zijn wij dus al C02-negatief vanaf 2019, het jaar erop vanaf 2016 enz.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Onze ambitieuze doelen halen we alleen als we het samen met onze klanten doen. Stel dat we conservatief rekenen, dan gaan we uit van een opname van 20 kg CO2 per boom per jaar. Die bomen hebben een gemiddelde levensduur van 40 jaar. We rekenen met €5,50 aan kosten per boom. Voor elk kozijn dat wij maken, planten we 1 nieuwe boom in dit bos. De kosten verdelen we 50/50 over Timmerfabriek Neede (€2,75) en onze klant (€2,75). De klant ontvangt hiervoor een officieel, gevalideerd certificaat waarmee op projectniveau bewezen wordt hoeveel kg CO2-reductie gerealiseerd is, dankzij de aanplant van nieuwe bomen. Fijn om aan hun opdrachtgevers te kunnen laten zien. Bovendien faciliteren we voor hen een event om de bomen zelf aan te planten of rond te kijken in het PlanetProof bos.

En heb je een probleem in je project met CO2 rechten? Dan kun je die vanaf nu dus bij ons kopen, krijg je er gratis de milieuvriendelijkste kozijnen bij!

We weten inmiddels dat het haalbaar is, echt duurzamer bouwen.

Door CO2-neutraal of zelfs CO2-negatief houten kozijnen te produceren.

Doe je mee?